Pengelolaan Persediaan Ikan Tuna Di PT. Tuna Mantap

Febriani Febriani, Hartati Tuli, Siti Pratiwi Husain

Sari


Study This aim For know How planning, implementation and control as well as role EOQ method in efficiency cost supply company. This research uses a qualitative method with a descriptive approach using primary data sources obtained directly from observations and interviews as well as documentation data. Study This carried out by the author at PT. Tuna Mantap located inside place fish auction. Results obtained that PT. Tuna Steady Already do planning However Not yet effective and efficient, as well implementation and control in count Still Not yet use method and only use estimation just. with use method economic order quantity (EOQ) control helps company determine how much economical every item inventory and know frequency booking For something period as well as When booking goods must repeated, so request can fulfilled in a way maximum. With Thus, the economic order quantity (EOQ) method has role important in arrange efficiency inside costs company.

Key Words: Inventory, Planning, Economic Order Quantity (EOQ) Method

Teks Lengkap:

Download PDF

Referensi


Apriliandra, R. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Tepung Terigu Dengan Metode Economic Order Quantity(Eoq) Pada Perusahaan Mie Tenaga Muda Pekanbaru.

Dewi, P. C. P., Herawati, I. N. T., & Wahyuni, I. M. A. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Dengan Metode (Eoq) Economic Order Quantityguna Optimalisasi Persediaan Bahan Baku Pengemas Air Mineral. Jurnal Akuntansi Profesi, 10(2), 54–65.

El Randi, Tuti R. S., & Meirini, D. (2021). Analisis Manajemen Persediaan Menggunakan Metodeeconomic Order Quantity Dan Reorder Point Dalampengendalian Persediaan Gas Lpg 3 Kg Pada Spbe Pt.Bcp Cirebon. Jurnal Ilmiah Akuntansi Dan Keuangan, 4(4), 1263–1279.

Herawan, C., Pramiudi, U., & Edison. (2013). Penerapan Metode Economic Order Quantity Dalam Mewujudkan Efisiensi Biaya Persediaan Studi Kasus Pada Pt. Setiajaya Mobilindo Bogor. Jurnal Ilmiah Akuntansi Kesatuan, 1(3), 203–214.

Ihsan, M. (2020). Penerapan Metode Economic Order Quantity (Eoq) Dalam Meningkatkan Volume Penjualan Tepung Ikan Di Home Industritepung Ikan Puger Kabupaten Jember.

Indah, D. R., Purwasih, L., & Maulida, Z. (2018). Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada Pt. Aceh Rubber Industries Kabupaten Aceh Tamiang. Jurnal Manajemen Dan Keuangan, 7(2), 157–173.

Kristianto, F. P., Widianto, W., & Pangestika, E. (2021). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pt. X Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity(Eoq). Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat Unsiq, 8(2), 150–158.

Lalihatu, A. N., Camerling, B. J., & Latuny, W. (2022). Pengendalian Persediaan Ikan Tuna Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity. 2(1), 61–70.

Manurung, S., Hartoto, Priantana, R. D., Fuadi, R., Daud, R. M., Nugroho, L., Maryasih, L., Lautania, M. F., Jefriyanto, Meutia, R., Bangun, R., Yulistiyono, A., Ariani, N. E., Djuanda, G., & Chania, I. (2022). Akuntansi Manajemen. Www.Penerbitwidina.Com

Martini, D., Nps, S. V., Wardhani, R., Farahmita, A., & Tanujaya, E. (2014). Akuntansi Keuangan Menengah Berbasis Psak. Salemba Empat.

Meirini, D., & Praptiwi. (2017). Peran Economic Order Quantity Dalam Manajemen Persediaan Bahan Baku (Studi Pada Ud. Nurisma Tahun 2016). 2(2), 416–430.

Moleong, L. J. (2021). Metodologi Penelitian Kualitatif. Pt Remaja Rosdakarya.

Olsuin, Y. (2020). Pengendalian Persediaan Premium Di Kabupaten Kepulauan Tanimbar Studi Kasus (Spbu Pt. Arafura Trans Petrolium Saumlaki Kabupaten Kepulauan Tanimbar). Journal Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Saumlaki, 2(1), 1–11.

Putra, F. U. D., Maksum, A. H., & Hamdani. (2022). Analisis Penerapan Manajemen Persediaan Bahan Baku Arm Rear Brake Kyea Dengan Metode Eoq. Serambi Engineering, 7(1), 2561–2570.

Rahmayana. (2022). Penerapan Pengelolaan Persediaan Berdasarkan Sak Emkm Dalam Mempertahankan Kelangsungan Usaha Kecil Di Kota Gorontalo.

Regina Karongkong, K., Ilat, V., Tirayoh, V. Z., Akuntansi, J., Ekonomi Dan Bisnis, F., Sam Ratulangi, U., & Kampus Bahu, J. (2018). Penerapan Akuntansi Persediaan Barang Dagang Pada Ud. Muda-Mudi Tolitoli. Jurnal Riset Akuntansi Going Concern, 13(2), 46–56.

Rukaya. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Ikan Tuna (Thunnus 0besus) Pada Pt. Parlevliet Paraba Seafood.

Saridjan Samiputri Ayu. (2022). Perancangan Sistem Informasi Akuntansi Persediaan Berbasis Teknologi Pada Usaha Kecil Di Kota Gorontalo (Studi Kasus Pada Cafe Level Up Bistro).

Sutrisna, A., Ginanjar, R., & Lestari, S. P. (2021). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Dengan Menerapkan Metode Eoq (Economic Order Quantity) Pada Pt. Jatisari Furniture Work. Ekonomis: Journal Of Economics And Business, 5(1), 215–225. Https://Doi.Org/10.33087/Ekonomis.V5i1.304

Wijaya, M. M., Saerang, D. P. E., & Kalalo, M. Y. B. (2018). Analisis Biaya Persediaan Bahan Baku Ikan Dan Perhitungan Economic Order Quantity (Eoq) Pada Rumah Makan Ikan Bakar Kinamang. Jurnal Riset Akuntansi Going Concern, 13(2), 290–299.




DOI: https://doi.org/10.37531/mirai.v9i1.6209

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


Flag Counter

Creative Commons License

JURNAL MIRAI MANAGEMENT is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Web
Analytics